Az e-cigi brutális hatására derült fény!

Vajon tényleg így van vagy megint túlzásokba estek?

Aki egy kicsit is érdeklődött az elektromos cigaretta iránt, biztosan belefutott már olyan cikkekbe, írásokba amik rosszabbnál rosszabb hatásokról számolnak be. Vajon mi az igazság, tényleg olyan veszélyes lenne az e-cigi? Ennek próbáltam utána járni és kideríteni, hogy most akkor mi is az igazság?

vape_e-cigi.jpg

Ijesztő kutatási eredmények láttak napvilágot.

A Harvard Közegészségügyi Iskolája úgy döntött, hogy tanulmányozzák az E-cigarettákat, és meglepő eredményekre jutottak. Úgy tűnik, hogy nem jelentenek olyan veszélyt, mint a hagyományos cigaretták, ezzel szemben egy teljesen eltérő kockázatot hordoznak magukban. Ezek viszont akár borzalmasabbak lehetnek, mint maga a cigi. Írja a világ titka

Egy kis kutakodás után rátaláltam az ecigi.info 2015-ös írására is ezzel kapcsolatban.

Mivel a diacetil olyan kóros állapotokkal hozható összefüggésbe, mint a bronchiolitis obliterans és hasonló légúti megbetegedések, amiket először a gyárakban dolgozókon figyelhettünk meg, sürgető feladatunk lenne az ízesített e-cigaretta folyadékok, mint széles körben terjedő, új veszélyforrások okán tovább vizsgálni a kérdést.

Ez a kijelentést fel is kapták és el is kezdett terjedni a rémhír. Viszont hogyha jobban utána olvasunk akkor kiderül, hogy valóban tartalmaznak az ízesített liquidek ilyen anyagot de az a mennyiség meg sem közelíti azt amennyi a cigarettában található. A tanulmányban Joseph G. Allan és társai leírták, hogy átlagosan 9 ug diacetilt találtak patrononként, legszélsőségesebb esetben 239 ug / patron.

A diacetillel kapcsolatban végzett korábbi kutatások szerint nem ennyire egyszerű a dolog. Fujioka és Shibamoto szerint átlagosan 335.9 ug diacetil van egy szál cigaretta füstjében. Jennifer S. Pierce kutatási anyaga alapján 250-361 ppm ugyanez az érték, tehát durván a két kutatási anyag ugyanazt állítja, majdnem azonos eredményeket is mértek. Ha hozzávesszük, hogy az erős dohányosok napi 20-30 szál cigarettát elszívnak, a napi szinten belélegzett diacetil mennyisége (300 ug-mal számolva) cirka 6000-9000 ug.

Összegzés

Mindig járjunk utána, ha valamiről olvastunk mielőtt elhisszük bárkinek is amit mond ír.

Ha tovább olvassuk az ecigi.info írását akkor világosan láthatjuk, hogy természetesen nem egészséges de messze nem olyan káros mint azt egyesek állítják.

Te mit gondolsz erről? Írd meg hozzászólásban a véleményed!