5 tipp a fizetésemelés kéréshez

Hogyan kérj fizetésemelést, 5 pontban

Fizetésemelést kérni sosem volt egy egyszerű dolog viszont mindenkinél eljön az a pillanat amikor úgy érzi, hogy a munkája és az ideje többet ér annál mint amit kap érte.

targyalas-fizetesemeles.jpg

1. Mennyit érsz?

Nézzünk körül a piacon, hogy hasonló beosztású, hasonló végzettségűek mennyit keresnek. Legyünk tisztában azzal is, hogy ugyanazért a pénzért mennyit dolgoznak, és kapnak-e egyéb javadalmazást is: üzemanyag-hozzájárulást, üdülési csekket … Próbáljuk cégen belül is kipuhatolni, hogy munkatársaink ugyan mennyit is kereshetnek.

idozites-tiny.jpg

2. Mikorra időzítsük?

Érdemes kivárni, amíg valamilyen sikernek együtt örülhetünk a vezetőséggel. Egy új üzlet megkötése, egy régebbi projekt lezárása után alkalmas lehet az időzítés, főleg, ha saját érdemeinket is megemlíthetjük. A főnök személyes hangulatát is figyeljük, a jó kedélyű emberek adakozóbbak.

realitasok-talajan-tiny.jpeg

3. Maradj a realitás talaján

A plusz pénz mindig jól jön, és lehet, hogy a legfőbb indokod az emelés kérésére az, hogy megnőtt a törlesztő részleted, esetleg megbetegedett valaki a családodban.

Azonban bármennyire is családias a hangulat a munkahelyeden, ne feledd, hogy mégis csak egy üzleti tranzakcióról van szó, és a főnököd is ebben a szellemben fog dönteni, amikor a fizetésemelésedről dönt.

Ne is reménykedj abban, hogy egyből 50 százalékot dob még hozzá a jelenlegi béredhez, vagy hogy két hónappal az érkezésed után megemeli a gázsidat – kivéve, ha korábban megállapodtatok abban, hogy a próbaidő lejárta után ez történik.

A sikerhez vezető első lépés, hogy reális kéréssel állj elő.

felkeszult-tiny.jpeg

4. Legyél felkészült

Ha fizetésemelést kérsz, ne csak homályos utalásokat tegyél, készülj konkrét számokkal és érvekkel. Ha a főnököd rákérdez, nyugodtan mondd meg, mekkora összegre gondoltál, és sorold fel azt is, hogy miért érdemelted ki az emelést.

Ez lehet az utolsó fizetésed óta eltelt hosszú idő, de még jobb, ha az eredményeidet is megemlíted, például elmondod, hogy amióta megegyeztetek a mostani fizetésedben, mennyivel több feladatot vállalsz, mennyi mindenben fejlődtél, milyen sikeres projekteket zártál, vagy a munkádban is használható képzéseket végeztél el.

rugalmas-tiny.jpg

5. Legyél rugalmas

Készülj fel rá, hogy még ha a főnököd rá is bólint a fizetésemelésre, elképzelhető, hogy kevesebbet ajánl, mint amekkora összegre te gondoltál.

Ez mindenképpen siker, és, hacsak nem érzed úgy, hogy nevetségesen alacsony összeggel próbál elhallgattatni, holott máshol ennél lényegesen többet kereshetnél, mindenképpen fogadd el az ajánlatot.

Ha neked is van egy tipped, vagy nem értesz egyet az itt leírtakkal akkor írd meg a hozzászólásban!

 Források: